Părinții interesați să le ofere copiilor o alternativă la calculator pentru timpul liber au de unde alege. În Iași sunt organizate zeci de cursuri de televiziune şi film, de modelling, de dans, muzică, pictură sau sport. La Târgul activităților extrașcolare, Ruxandra şi părinţii ei au analizat toate ofertele și s-au oprit la ceva mai puţin comun: echitația.
Cursul nu este ieftin. Pentru 10 şedinţe de echitaţie, părinţii trebuie să pregătească 400 de lei. Și mai piperată este şcoala de televiziune şi film. Cursul durează două luni şi costă 700 de lei. Dar merită, spun profesorii.
„Am avut şi copii de trei ani şi jumătate care erau foarte timizi şi nu ştiau să spună o poezie. La sfâşitul cursului au ajuns să uimească şi părinţii, spuneau poezii cu mimică, mişcare şi o dicţie bună la anii lor,” a spus Marina Bordeniuc, reprezentantul unei şcoli de televiziune şi film.
Cei mai mulţi dintre părinţi au optat însă pentru cursuri de dans sau balet. Prețurile încep de la 50 de lei pe lună la modelling şi balet şi 70 de lei pentru dans.
Psihologii spun că orice activitate extraşcolară este extrem de utilă pentru cei mici. Astfel îşi dezvoltă personalitatea, devin mai sociabili şi mai competitivi.
"Poate avea alte rezultate decât cele de la şcoală, învaţă să se cunoască mai bine, învaţă că munca lui este apreciată, prin concursurile la care participă în cadrul activităţilor extraşcolare. Îşi formează noi competenţe, printre care şi cele sociale, învaţă să interacţioneze cu alte grupuri,” a explicat psihologul Cristina Stărică, psiholog.
Pentru a alege cea mai potrvită activitate extraşcolară, părinţii pot contacta un psiholog. O şedinţă de orientare vocaţională costă aproximativ 50 de lei.