O poveste în zece milioane de volume. Una dintre editurile prestigioase ale Iaşului împlineşte 20 de ani de activitate

Data publicării:
CARTI EDITURA

În perioada studenției, atunci când se afla pe băncile facultății la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”, s-a făcut remarcat în cadrul revistei Opinia Studențească. Tot în acea perioadă a fost cel care a realizat primul radiocasetofon stereo din țara noastră. Vorbim despre Silviu Lupescu cel care a pus bazele prestigioasei edituri Polirom, care se află în top și astăzi.

“Epopeea Polirom? Am spus întotdeauna, dacă vrei să cucereşti un Everest, nu era cazul, va trebui să îţi faci un buget. Chiar dacă va suna foarte necultural, epopeea a început cu o bucată de hârtie pe care am scris 10 sau 20 de titluri pe care aş putea să le public sau voiam să le public. Cam câţi bani m-ar fi costat? Cam câţi bani am fi putut obţine din vânzarea lor, deci ceea ce se cheamă un buget şi asta a fost prima dată editura Polirom. O foaie de hârtie pe care era un buget,” a spus Silviu Lupescu, directorul editurii.

A apărut și prima carte semnată de Adrian Marino, iar de atunci editura a publicat mii de titluri în peste 10 milioane de volume tipărite.

“Poate n-am fi ajuns aici unde am ajuns dacă am fi fost în Bucureşti, unde costurile sunt cu totul altele şi, mă rog, sunt multe alte posibilităţi de a face bani sau ce vreţi dumneavoastră. Cred eu că Iaşul este un loc ideal pentru cultură, fiind mai puţin liniştit, ne mai despart şi Carpaţii, nu prea avem drumuri şi atunci ne vedem de treaba noastră,” a mai spus directorul editurii.

La scurt timp, editura a lansat și una dintre cele mai cunoscute și apreciate colecții din publicistica românească, Ego Proza.

“La început, mi-a fost puţin teamă. Mi-a fost teamă că cele două tipuri de muncă se suprapun cumva şi una va fi defavorizată. În timp m-am obisnuit cu situaţia asta. Mă ajută atât munca de editor în scris, cât şi în sens invers,” a explicat Lucian Dan Teodorovici, editor.

Adrian Șerban, editor: “era firesc să promoăam Iaşul şi ieşenii. E o editură naţională, iar autorii de carte sunt din toată România. Cum am ajuns aici? Să impunem nişte scriitori într-un mod profesionist, la modul în care sunt selectate manuscrisele.”

Într-o perioadă în care cărțile nu se află în preferinţele românilor, editorul trebuie mereu să parieze pe cele mai bune titluri și pe cei mai buni autori. Întreaga poveste a editurii, spusă de cei care se află astăzi în fruntea ei, o puteţi afla din ediţia cea mai recentă a emisiunii Turist Acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025