De 19 ani, Florica Crăciun le predă chimia copiilor din Pângărați. Parcurge zilnic zeci de kilometri ca să ajungă la cursuri. Din salariul care abia depășește o mie de lei, aproape un sfert se duce pe navetă în fiecare lună, iar transportul nu i-a mai fost decontat de doi ani.
În aceeași situație sunt alte 26 de cadre didactice care predau la aceeași școală, iar restanțele pentru navetă se ridică la 60 000 de lei. Dascălii au dat în judecată autoritățile locale și au câștigat, dar tot nu au primit banii, deși hotărârea este defintivă și irevocabilă.
Din birou, primarul ridică neputincios din umeri și spune că ar plăti aceste datorii dacă ar avea fonduri. La rectificarea bugetara din luna decembrie a primit de la Guvern doar 10 000 de lei, bani pe care i-a folosit pentru a achita unele lucrări. "Din cauza fondurilor neexistente, încasări slabe la buget și a investițiilor, avem multe datorii la furnizori, la furnizori de energie, am investitit la școală,” a spus Lungu Bordea Petrea, primarul comunei Pângărați.
Dintre cele 136 de școli din județul Neamț cu personalitate juridică, jumătate au probleme cu decontarea navetei profesorilor. Numai în ultimele luni, peste 100 de dascăli au acționat în instanță autoritățile locale pentru a-și recupera banii. Sindicaliștii spun că nu se vor opri aici și vor recurge și la executarea silită dacă primarii refuză să platească.
Tot în instanță, alți peste 100 de dascăli încearcă să-și recupereze banii din 2010, alocați pentru achiziționarea materialelor informative. Și aici restanțele se ridică la căteva zeci de mii de lei. Dacă până în primăvară nu-și primesc banii, dascălii amenință cu noi proteste.