De la începutul anului și până în prezent, AJOFM Piatra Neamț a organizat 23 de cursuri de formare profesională. La acestea s-au înscris puțin peste 600 de persoane, însă doar 200 au reușit să se angajeze. „Cursurile organizate și finanțate din bugetul asigurărilor de șomaj au fost mai multe în acest an decât în anul anterior, motiv pentru care în ultima perioadă a anului, respectiv trimestrul trei, fondurile alocate s-au epuizat,” a declarat Elena Chirila, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamț.
Județul Neamț ocupă un loc fruntaș la nivel național privind rata șomajului care a ajuns la 5,56%. Dacă problema cursurilor de recalificare nu va fi rezolvată, specialiștii spun că viitorul va fi și mai sumbru.
În ultima lună, peste 1.000 de persoane din județul Neamț și-au pierdut locul de muncă. La această cifră se mai adaugă alți 10.000 de șomeri înregistrați în Evidențele AJOFM. Însă numărul șomerilor este mult ai mare, spun specialiștii, mai ales că sunt foarte multe persoane care nu figurează în bazele de date ale agenției.
„La noi e o problemă de șomaj ascuns de milioane, un milion sau poate mai mult de un milion de oameni care sunt capabili de muncă și totuși nu-ți găsesc loc de muncă că nu au unde,” a spus Marin Mironeasa, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, filiala Bacău.
Durata unui program de formare profesională este de la 80 ore la 720 ore în funcție de nivelul de calificare sau recalificare și cuprinde ore de teorie și de practică.