Muzeu al Comunismului realizat de elevi. Sute de obiecte au fost expuse la Colegiul Economic din Iași
Data publicării:
Muzeul Comunismului a apărut de la ideea profesorului de istorie al Colegiului Economic care a dorit să-şi implice elevii în activităţi extraşcolare. Adolescenții au fost "arheologii" care au căutat exponatele în cutiile prăfuite din podurile caselor sau din pivniţe. Sutele de obiecte descoperite au fost expuse în cantina liceului în aşa fel încât să poată reda cât mai fidel atmosfera din căminul unei familii în epoca ceaușistă.
„Cu sufrageria unde avem telefonul fix, privilegiu la acea vreme, cartea de telefon, foarte consistentă de altfel, un pick-up, un televizor cu circuit integrat, bibelouri,” explică profesorul de istorie. „Era săpunul Cheia. Noi am păstrat reclama - Vreţi să cuceriţi femeia? Folosiţi săpunul Cheia! - Nu era indicat să foloseşti săpunul Cheia. Nu ar fi avuit nici un succes în lumea feminină,” a adăugat profesorul.
Tinerii au aflat cu această ocazie şi ce uniforme purtau elevii în timpul comunismului.
„Am adus în acest muzeu o poză cu mama mea în care este îmbrăcată în şoim al patriei, sifon, forme de prăjituri, covor ţesut din cârpe cum se făcea. Am adus câteva monede şi am adus peştele de pe televizor,” a povestit o elevă care a contribuit la expoziție.
Cele mai valoroase exponate sunt diplomele semnante de Nicolae Ceauşescu: Ordinul Gloria Maternă, în stânga şi în dreapta tot două brevete semnate de fostul dictator, în original.
Drept premiu pentru organizarea muzeului, elevii Colegiului economic ar putea primi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului o excursie la Bran.