Un aliment de bază încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, margarina nu este benefică organismului din cauza grăsimilor pe care le conţine. Nutriționiștii bulgari vor să interzică, prin lege, acest aliment. Iar specialiștii români par să fie de acord cu această măsură.
„Organismul nu recunoaşte substanţele, grăsimile pe care margarina le conţine. Sunt nişte grăsimi transformate din ceva natural la care se adaugă altceva, în speţă hidrogenul. Se ştie, din punct de vedere medical, că ele nu sunt bune pentru organismul uman,” a explicat nutriționistul Constantin Ţîbîrnă.
Preţul scăzut al margarinei faţă de cel al untului îi determină pe cumpărători să facă o anumită alegere la raft.
„Ce scoate la raft, aia consumă şi populaţia. E bun, e rău, asta e. Noi trebuie să trăim. La banii noștri, cât sunt de puţini, fiecare îşi ia cât are bugetul şi cât e necesar,” este de părere un ieșean.
Există, totuşi, şi ieşeni care au preferat să se informeze şi să renunţe la consumul de margarină.
„Nu consum margarină. Pentru că e plină e E-uri. Mi se pare toxică,” este explicația unei doamne.
Recent, Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente a decis că uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu sunt sigure pentru consum.