Fabrica de pavele din comuna Țigănași ar trebui să funcționeze din luna mai. Va avea 9 angajaţi, iar cel mai mic salariu va fi de 1.100 de lei. Muncitorii trebuie să fie neapărat localnici, iar experiența în domeniu nu este obligatorie pentru că oricum vor participa la cursuri de formare.
"Am accesat acest proiect în vederea de a crea locuri de muncă pentru comunitatea noastră. Vor fi neapărat angajați din cei care sunt la legea 416, cu venitul minim garantat, asistați social," a explicat Iulian Chiriă, primarul comunei Țigănași.
"Valoarea proiectului este 136.000 de euro. Lucrările le-am început undeva în luna februarie, stadiul lucrărilor e undeva la 60-70 la sută, sperăm ca până la data de 1 aprilie să finalizăm," a adăugat Ciprian Bârjoianu, viceprimarul comunei Țigănași.
Din cei aproape 5.000 de locuitori din Ţigănaşi, 54 primesc ajutor financiar de la Primărie
Oamenii se plâng că, până acum, le-a fost greu să-şi găsească un loc de muncă şi speră că, odată cu deschiderea fabricii, situaţia va fi alta.
"La vârsta mea, că am 45 de ani, nu are să mă mai angajeze nimeni. Dacă mă duc la Iași și îmi dă 15 milioane și din 15 dau 7 pe navetă... Așa, aici, suntem pe loc, local aici," spune Gheorge Suru, asistat social.
"Vreau să mă angajez ca constructor, să avem un venit lunar în casă, că e greu de bani," a spus Gabriel Vlad, asistat social.
După deschiderea fabricii de pavele, primul contract va fi încheiat chiar cu primăria din localitate
Şeful executivului local vrea să investească în modernizarea comunei și să pună pavele în două sate. Vestea nu poate decât să îi bucure pe localnicii care sunt nevoiți să meargă zilnic pe ulițele neasfaltate.
"A intrat piatra în pământ, ce să facem, avem nevoie de cizme de gumă ca să putem merge undeva."
"Strada asta e îmbătrânită și este greu pentru noi."
"- Cum mergeți pe aici, cum vă descurcați? - Cu cizme, când plouă, cu cizme. - De cauciuc? De cauciuc, da, așa mergem," spun localnicii.
Construcţia fabricii de pavele este finanţată cu bani europeni, iar planul autorităților este să găsească clienți în toată regiunea de nord-est a țării si să o transforme într-o afacere de succes.