Primarul din Dângeni a venit cu iniţiativa să cumpere cinci mașini de cusut cu bani din donații și să aducă în comună un specialist în confecții care să le înveţe pe femei să lucreze în mod profesionist.
Cel puțin 100 de persoane din Dângeni ar putea beneficia de calificarea în domeniul confecțiilor prin acest proiect. Părerile localnicilor sunt însă împărțite, unii ar fi interesați, alții nici nu vor să audă.
" - Ştiți că primăria intenționează să cumpere mașini de cusut să facă cursuri de calificare? - Da, aș fi interesată. - Ați merge la cursuri? - Da, sigur că da."
" - Nu, eu nu-s de acord așa, eu nu mă duc nicăieri, eu stau, prefer să stau acasă. Nu-mi las copiii, câte se întâmplă acum cu copiii, cu accidente."
" - Eu nu. - De ce? - Pentru că sunt casnică, mă ocup de copii, soțul meu lucrează."
Primarul din Dângeni le atrage atenția localnicilor că în cazul în care refuză la nesfârșit locuri de muncă și recalificări și-ar putea pierde ajutorul social, principala lor sursă de venit.
Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni: "Persoanele beneficiare de la ajutor social au ca și obligație de a participa la cursuri de calificare, recalificare, nu mai există posibilitatea vrem sau nu vrem, ci ai posibilitatea de a alege între a te califica și a munci și a nu mai primi ajutor social."
Mai mult, pentru mamele care nu au cu cine să-și lase copiii, edilul ia în calcul trei posibilităţi: să pună la dispoziţie o creşă, o grădiniţă cu program prelungit ori un after school. Niciuna dintre variante nu este însă pe placul localnicilor.
"Părinții ce au de făcut? Să aibe grijă de copii, de ce-i mamă? Nu dau eu copilul să mi-l crească altul, eu prefer să-l cresc eu."
La începutul lunii noiembrie, o firmă din Botoșani le-a oferit localnicilor din Dângeni 50 de locuri de muncă în domeniul confecţiilor, plătite cu 1.000 de lei lunar și transport gratuit. Reprezentanţii firmei au găsit însă doar 14 doritori.