Sunt 20 de persoane care au rămas în stradă. Oamenii stau pe rând de pază pentru că se așteaptă ca muncitorii să se întoarcă în orice moment și vor să fie siguri că va fi cineva acolo care să blocheze accesul utilajelor pe terenul unde ar urma să fie amplasată prima sondă de explorare.
Chiar dacă Chevron a anunțat că suspendă lucrările în comuna Pungești, locuitorii nu sunt mulțumiți și spun că vor rămâne în stradă până când exploatarea gazelor de șist va fi interzisă în România.
Cum primarul comunei Pungești este de negăsit, viceprimarul a făcut o ședință de consiliu local în care s-a votat în unanimitate interzicerea exploatării gazelor de șist în comună, dar și organizarea unui referendum.
„Am hotărât organizarea unui referendum, dar această hotărâre de Consiliu Local va urma ca să primească avizul de legalitate al Prefecturii, nu ştiu dacă va primi avizul de legalitate. Cert este că nu putem noi să ne pronunţăm în ceea ce priveşte bogăţiile subsolului României,” a declarat Vasile Voinea, viceprimarul comunei Pungești.
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că protestele din ultima săptămână nu au schimbat cu nimic situaţia, iar Chevron poate începe în orice moment lucrările. „Cred că oamenii trebuie să înţeleagă, să li se explice şi să înţeleagă mai bine aceste lucruri şi mai ales să înţeleagă nevoia naţională de a desfăşura activităţi economice care să fie aducătoare de beneficii pentru ţară şi pentru comunitate,” a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Firma americană a mai primit certificate de urbanism pentru alte trei locaţii din Vaslui: Băceşti, Găgeşti şi Puieşti. Chevron are autorizaţie de construcţie în comuna Pungeşti pentru amplasarea unei sonde pe o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, iar forarea se va face la 3.000 de metri adâncime. Pentru acest proces se vor folosi, zilnic, 35.000 de litri de apă, iar aceasta va fi asigurată din surse externe şi nu din pânza freatică.