În municipiul Bacău, există doar cinci creșe de stat care au doar 270 de locuri. Dintre acestea, după plecarea copiilor care au împlinit trei ani la grădinițe, au mai rămas disponibile puțin peste 100 de locuri.
Valentina Dospinescu, director Centru Creşe Bacău: "la nivelul de centru bugetar creșe Bacău pe locurile libere în această toamnă, în număr de 114, sunt în momentul acesta 349 de cereri, solicitări. Deci 236 de părinți sunt în imposibilitatea de a lăsa într-o colectivitate copiii în siguranță atunci când vor merge la studii sau la serviciu."
În al doisprezecelea ceas, autoritățile încearcă să găsească soluții, așa că au transformat parterul unui fost liceu în creșă. Numai că lucrările au început în urmă cu două săptămâni și sunt gata doar pe jumătate Așa că și nu se știe dacă vor fi gata odată cu începerea noului an școlar. În plus, noul spațiul nu poate primi mai mult de 60 de copiii. Dar, pentru ca această creșă improvizată să funcționeze trebuie să primească aviz de la Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău: "dacă se amenajează un spațiu destinat copiilor preșcolari, beneficiarii vor depune la nivelul instituției noastre un dosar în care sunt stipulate conform ordinului 1955/1995 următoarele: capacitatea, numărul de copii ce urmează a-și desfășura activitatea, elementele ce țin de cubaj, specifice locurilor de dormit, a camerelor de joacă, de servit masa, blocul alimentar și grupul sanitar."
"Singura problemă pe care nu o avem rezolvată la ora actuală este problema personalului pentru că suntem dependenți de alocarea bugetară pentru personal dar poate reușim detașarea unor cadre de la celelalte creșe ca să asigurăm parametri de avarie pentru funcționarea unei creșe," a explicat Radu Ababei, viceprimar al municipiului Bacău.
Construcţia a două creşe noi ar putea elimina asemenea probleme. Însă proiectele stau pe masa primăriei de ani buni şi nu vor fi puse în practică, deoarece nu sunt fonduri.
Cristian Manolache, consilier local Bacău: "în ultimii trei ani, în cadrul ședințelor de consiliu local și mai exact, la început de an, atunci când se alcătuiește bugetul de venituri și cheltuieli a municpiului Bacău am depus un amendament pentru a construi o creșă, pentru a se aloca bani pentru construirea unei noi creșe, tocmai pentru a veni în sprijinul băcăuanilor, dar nu am primit niciodată înțelegere din partea Executivului Primăriei."
O rezolvare a acestei situaţii nu se întrevede prea curând. Şefii primăriei din Bacău susţin că este mult mai eficientă recompartimentarea spaţiilor din şcolile închise decât construirea unor noi creşe.