Situată la 50 de kilometri de Iași, comuna Moșna are 2.000 de locuitori. Mulți dintre ei se ocupă agricultura, așa că primăria a decis să le vină în ajutor. După ce a reparat toate șoselele din localitate, a pus asfalt și pe drumul care trece prin câmp.
"În felul ăsta am creat acces spre viile cetățenilor, spre livezile lor și spre zona în care s-au cultivat cerealele," a explicat Georgel Popa, primarul comunei Moșna.
Drumul proaspăt asfaltat le ușurează munca localnicilor care dețin utilaje performante:
"Când era noroi, foarte greu ne deplasam, acum nu avem ce spune."
"Este util, că se duce omul în câmp și poate să vină chiar dacă plouă sau chiar dacă ninge, poate urca în câmp cu un utilaj, un tractor, ce are el."
Cei care merg la câmp cu căruțele, în schimb, nu sunt la fel de mulțumiți.
"E bun pentru tractoare și mașini, dar pentru cai nu este bun. Alunecă la deal."
"Pe acolo, cu animale nu poți să mergi niciodată, nici când te duci, nici când te întorci pentru că este iute asfaltul, iar potcoavele astea pe care le avem noi la cai nu merg de nicio culoare."
"Va fi mai bun pe viitor, când o fi să se organizeze totul, să se facă treabă cu utilaje, că acum tot țăranul folosește căruța, calul cu boi, calul."
Valoarea proiectului a fost de un milion de euro. Banii au venit de la Uniunea Europeană, prin măsura 125, ce vizează amenajarea drumurilor de acces la exploatațiile agricole.
Georgel Popa, primarul comunei Moșna: "Drumurile de exploatare presupun accesul facil al fermierilor spre tarla și de la tarla în localitate în așa fel încât în orice moment al anului aceste drumuri să fie accesibile în vederea realizării lucrărilor agricole."
Pentru modernizarea drumurilor din comuna Moșna, primăria a cheltuit in total 3 milioane si jumatate de euro, toți din fonduri europene.