Anul trecut, s-au înregistrat 26 de depășiri ale valorilor normale de pulberi în suspensie, iar anul acesta, deja s-au înregistrat 12. Principala cauză a acestui tip de poluare o reprezintă traficul rutier intens. Rezultatele au fost înregistrate prin cele șase stații de monitorizare a calității aerului din județul Iași şi centralizate la sediul Agenției de Protecție a Mediului.
Victor Bogdan Davideanu, director APM Iași: "Este un oraș poluat, într-adevăr. Aceste pulberi sunt destul de nocive pentru sănătatea omului, chiar periculoase, aș putea spune. Cauza principală a depășirii pentru PM10 este strict, sau mai mult, arderea combustibililor în instalații de ardere, respectiv motoarele, mai ales motoarele pe motorină, dar și centralele termice." O altă cauză - şantierele deschise peste tot în oraș.
Iar efectele poluării se resimt în numărul tot mai mare de îmbolnăviri înregistrate de alergologi. De la 100 de pacienți pe săptămână, în anii trecuţi, acum s-a ajuns și la 300 de cazuri. Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii și gravidele. Aceștia ajung la spital cu iritații ale pielii și afecțiuni respiratorii.
"Dacă boala e mai simplă, poate se rezolvă, dar se știe în alergii și în toate fenomenele respiratorii, cât timp alergenul și antigenul persistă în mediu și, din contră, îl și amplificăm, cu atât fenomenele vor fi mai grave și de aceea am spus, mi-e frică de mutațiile care se vor întâmpla," a explicat Liliana Vereș, medic alergolog.
Că situaţia este gravă recunosc şi reprezentanţii Primăriei, care au fost chiar ameninţaţi cu amenzi de Comisia Europeană. N-au avut încotro, spun aceştia. Lucrările de reparaţii în oraş erau necesare pentru că altfel ar fi pierdut fonduri comunitare.
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași: "Acest disconfort este temporar pentru că, până la sfârșitul acestui an, marile șantiere vor fi închise."
Printre prioritățile municipalității se mai numără și plantarea de arbori și scoaterea traficului greu în afara orașului.