Investiții doar pe hârtie în județul Bacău. Elevii învață în frig pentru că o centrală a dispărut înainte de a fi instalată

Data publicării:
copii aeroterma cop

Aici ar fi trebuit să fie un loc de centrală, explică directorul școlii. Dar, de fapt, încăperea e depozit de mobilă veche, iar 300 de elevi îngheaţă la propriu în sălile de clasă. Caloriferele, deşi au fost instalate, nu funcţionează pentru că nu a fost montată şi centrala. La ore, copiii stau îmbrăcaţi cu jachete, iar pe bănci, la loc de cinste printre cărţi şi caiete, sunt aeroterme şi radiatoare.

„Sunt dotate cu calorifere şi sistem de încălzire dar în 2011, când am venit, nu am găsit centrala pentru a încălzi aceste calorifere aceste încăperi,” spune Constantin Leonte, directorul școlii Răcătău.

În urma cu cinci ani, Guvernul a alocat aproape 90 000 de lei pentru construirea unei noi şcoli şi reabilitarea unui corp vechi de clădire. 18 000 de lei s-au investit în sistemul de centralizare, dar ia centrala de unde nu-i. Fostul director al unităţii nu este de găsit, iar primarul comunei Horgești, Ionel Turcanu, cu actele în faţă, dă din colţ în colţ. „Vorbim de un lucru care de fapt nu e plătit. Cum să fie centrală în şcoală, care nu e plătită.” 

Dar totuşi, actele îl contrazic.

De suferit au şi profesorii. De când şcoala a intrat în reparaţii, cancelaria lor este holul principal al instituţiei. Aici se ţin toate cataloagele. În satul vecin, altă şcoala, alte probleme. S-au investit 40 000 de euro într-o clădire unde ar trebui să fie toalete moderne. Dar au fost contruiţi doar pereţii.

Inspectorii vor începe o anchetă, spune Teodora Crăuș, inspector școlar la ISJ Bacău: „Trebuie verificat, în primul rând, cine a finanțat lucrarea respectivă, dacă finanțarea lucrării este realizată cu bani de la Ministerul Învățământului prin intermediul Inspectoratului Școlar atunci o verificare ar fi utilă.”

În timp ce şcolile şi condiţiile în care învaţă elevii sunt deplorabile, în centrul comunei a fost construit un nou sediu pentru funcţionarii Primăriei. Lucrarea a costat 60 000 de lei, bani de la bugetul local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri