Conducerea Spitalului CF din Iaşi a investit 25 de mii de euro în cabinetele unui Compartiment de Endocrinologie, Nutriţie şi Boli Metabolice. Numai că, de un an şi jumătate, unitatea medicală nu a reuşit să angajeze niciun medic pe aceste specializări.
Cei mai afectaţi de situație sunt pacienţii bolnavi de diabet, plimbaţi de la un spital la altul şi nevoiţi să stea la rând ore în şir pentru a putea primi un tratament. Asta pentru că singurul specialist în acest domeniu a intrat în concediu de maternitate.
„Trebuie să iau legătura cu medicul meu care e pentru diabet, acolo sunt rânduri peste rânduri. Sunt puţini medici, mai ales pentru boala aceasta, diabet, care este o boală foarte grea. Nu ai medic care să îţi facă toate analizele, dacă eşti internat în perioada asta nu are cine să te consulte, să îşi facă analizele”, povestește un pacient.
„Pe partea de endocrinologie am avut un medic care, din păcate, a preferat o colaborare cu un alt serviciu şi atunci spitalul a trebuit să renunţe. Este foarte greu, ei preferă poate mai mult decât un contract cu o clinică bugetară, un contract cu o clinică privată, în part time”, a explicat Mihai Glod, managerul spitalului CF Iaşi.
Mai ales în cazul pacienţilor care suferă de diabet, unitatea medicală cere, frecvent, ajutorul specialiştilor de la Spitalul Sf. Spiridon. Iar posturile neocupate pot fi scoase la concurs doar în limita bugetului aprobat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
„Ca să încerc să forţez un pic nota pe partea de personal, ar însemna să intru într-un cerc vicios care, la momentul actual, este destul de riscant”, a mai spus managerul.
Aproape 20% dintre pacienţii care se internează lunar la Spitalul CF din Iaşi sunt diabetici. În medie, cel puţin zece dintre ei sunt direcționați spre alte spitale, pentru a primi tratament.