Pentru o cât mai bună desfăşurare a alegerilor parlamentare şi pentru a evita fraudarea voturilor, autorităţile responsabile pentru scrutinul din 9 decembrie au organizat 3 şedinţe de instruire. Au fost chemaţi preşedinţii din peste 40 de comune şi cei din municipiul Iaşi. Au primit ghidul pentru desfăşurarea alegerilor şi li s-a atras atenţia asupra celor mai frecvente greşeli.
Cms.şef Cristian Maxim, DEPABD: ”Să verificaţi că actul de identitate este în termen de valabilitate şi că domiciliul înscris pe actul de identitate este arondat secţiei dumneavoastră de votare.”
Buletinele ajung în secții pe 8 decembrie
Buletinele de vot vor ajunge în secţiile de votare sâmbătă, 8 decembrie la ora 15.00. După primirea acestora, încăperea va fi sigilată şi va fi interzis accesul oricărei persoane.
Camelia Toderică, preşedinte BEJ Iaşi: ”Buletinul de vot, după ce s-a votat el este introdus în urnă. Dacă el a fost într-o urnă greşită, adică aveţi două urne, una pentru Camera Deputaţilor şi una pentru Senat. Dacă a pus buletinul de Senat în Camera Deputaţilor, buletinul este valabil.”
Pentru majoritatea persoanelor prezente în Sala Mare a Prefecturii nu a fost primul instructaj de acest gen la care au participat.
”Sunt a patra oară la alegeri, deci în principiu ştim cam ce avem de făcut. Au fost foarte puţine modificări aduse”, a spus un președinte.
”A fost un instructaj clar, au fost şi întrebări, m-am lămurit, am mai participat şi în trecut şi sper să decurgă totul bine”, a spus alt participant.
Preşedinţii secţiilor de votare se aşteaptă la unele incidente
”Au fost diverse contestaţii de la partidele politice în general, ei sunt foarte vigilenţi, nu cumva să numeri un vot în plus de la un candidat la candidatul lor”, a spus alt președinte.
La nivelul judeţului Iaşi aproximativ 700.000 de persoane au drept de vot, dintre care 280.000 în municipiu. În secţiile de votare din Iaşi vor ajunge 1,4 milioane buletine de vot.