Cei mai curajoşi meşteri populari au venit la târgul din Iaşi cu inovaţii. Teofilia Mihoreanu, un meşter din Botoşani, creează globuri din ouă. Le pictează cu motive tradiţionale şi le decupează cu ajutorul unei freze.
“M-am orientat pentru a picta peisaje de iarnă şi specifice sărbătorilor de iarnă: clopoţei, case, o biserică. În general decupez şi cruci. Vreau să vă spun că, crucea se decupează foarte greu pentru că are multe tăieturi drepte,” explică meşterul popular.
“Sunt foarte frumoase şi mi se par inedite. Până acum nu am văzut aşa ceva. Doamna spune că a inventat modul acesta de a lucra coaja de ou,” spune un cumpărător.
Nu e singura care a venit la târg cu produse originale. Mircea Sin, un meşter sticlar din Turda, s-a gândit să creeze pahare cu un model ieşit din tipare:
“E vorba de creaţie, de fantezie, o pasiune mai veche. Lucrez din tuburi termorezistente, cum este acesta. Îl prelucrez la o flacără de 1600 de grade, după care îl transform în articole mai ciudate. După cum vedeţi, paharul acesta este cu pai inclus.”
Iar pentru cei care vor să-şi îmbogăţească garderoba, meşterii au adus la târg ii moderne.
“Am încercat să păstrez cât am putut din simbolurile care sunt specifice zonei noastre. Pe de altă parte trebuie să fie şi puţin comerciale. Am început să lucrez şi unele ii din pânză din in topit care, am înţeles, că se caută şi se poartă mult şi la tineret astăzi,” a spus Doina Boboacă, meşter popular din Cluj-Napoca.
“Mi se par superbe şi îmi place că a revenit din nou la modă. Aş căuta una şi pentru ocazie specială, dar şi să o port vara mai ales. Merge în combinaţie cu mai toate ţinutele şi la jeanşi şi la fustă neagră,” a spus un cumpărător.
Preţurile unei astfel de bluze variază între 80 şi 500 de lei, în funcţie de complexitatea modelului şi a materialului. Alături de ii, la mare căutare sunt şi genţile de până ţesute la război, al căror preţ variază între 40 şi 60 de lei.
Meşterii populari au venit însă şi cu produse tradiţionale precum dulceaţă, ciocolată sau afumături preparate în casă, linguri de lemn, ori globuri cu mărgele ţesute. Târgul, organizat în cel mai mare centrul comercial din Iaşi, poate fi vizitat până duminică seară.