Modelele de la Colegiul de Artă Octav Băncilă stau ore întregi pe scaune, sau chiar în picioare, în faţa clasei, în poziţii decise de profesori pentru ca elevii să reproducă fiecare parte a corpului uman.
''Cum observaţi aici unghiul se închide foarte tare pentru cei din partea asta, aici este un unghi deschis având în vedere spatele'', arată profesorul Ioan Vânău pe modelul Mirela Balaur.
Amorţesc şi au nevoie de masaj
Deşi aparent este tentant să stai degeaba, modelele povestesc că de multe ori amorţesc şi au nevoie de masaj ca să-şi revină. Mirela Balaur face această meserie de 7 ani și a fost model pentru aproximativ 1.000 de elevi.
''E foarte obositor, uneori începe să-ţi tremure piciorul şi simţi că te prăbuşeşti, ai senzaţia aia că tremuri şi gata, dar asta e. Uneori aveam nevoie de masaj, o dată pe săptămână, sâmbăta de obicei'', spune Mirela Balaur.
Pentru a fi model perfect, Mirela exersează și acasă. ''Acasă veneam, făceam crochiul la seriviciu, ştiam că poate o să-l mai repet a doua, a treia zi, săptămâna viitoare şi făceam repetiţii acasă'', spune Mirela Balaur.
Ce fac modelele în orele în care stau nemișcate?
''Dar nu sunt probleme de zi cu zi, n-ai la ce să te gândeşti, ai familie, ai copii, ai la ce să te gândeşti şi până la urmă trec şi alea 50 de minute'', spune Mihaela Atodiresei, un alt model.
Meseria de model trebuie făcută din plăcere, pentru că leafa este mică, doar 700 lei.''Cel mai vechi model este de 15 ani la noi în școală și este o muncă foarte grea pentru că solicită răbdarea și calmul pe care trebuie să-l aibă un asemenea model'', spune profesorul Dana Louise Barnea, directorul Colegiului de Artă ''Octav Băncilă'' Iaşi.
Şi elevii apreciază munca celor trei modele. ''Poate fi obositor stând prea mult, dar încercăm şi noi să ne grăbim'', spune o elevă.
Specialiştii spun însă că nu oricine poate fi model, ci doar persoanele cu trăsături expresive ale chipului şi cu un corp proporţional.