Comuna Filipeni este una dintre localitățile din județul Bacău care se confruntă cu cea mai mare lipsă de cadre didactice. Deși astăzi are loc deschiderea noului an școlar, copiii de grădiniță nu au educator, iar cei din clasele primare nu știu cine îi va învăţa alfabetul.
"Mai sunt şi catedre incomplete neocupate, e vorba de 14 ore de educaţie fizică, şapte ore de muzică, şapte ore de desen... Vom urma calea legală, pentru ocuparea posturilor, dar nu ştim nimic până se încheie şedinţele publice la nivelul inspectoratului şcolar,” a declarat Maria Tănase, directorul școlii generale Filipeni.
Deși localitatea este situată la doar 25 de kilometri de oraș, accesul în zonă se face foarte greu din cauza drumului prost. Iar acesta este un motiv pentru care nimeni nu vrea să predea acolo.
“Salariile sunt cum sunt la profesori, calificaţi necalificaţi, condiţii la şcoală sunt, drumul judeţean este ruşinea. Foarte multe cadre didactice din cauza drumului judeţean mai refuză. Mulţi îşi strică maşinile particulare cu care fac naveta între şcoli,” explică Vasilică Banu, primarul comunei Filipeni.
În lipsa unor dascăli calificați, directorii de școală sunt dispuși să accepte ca oricine să predea elevilor. Petrica Pușcuță are 52 de ani şi până în 2008 a lucrat ca poștaș. După ce și-a pierdut locul de muncă s-a reprofilat, iar acum îi învață pe copii istoria. “Nu sunt alte posibilităţi în mediul rural decât spre aceste două instituţii, şcoala sau primăria. În rest, alte instituţii apropiate nu prea sunt pe aici,” spune femeia.
Și copiii din comuna Măgura vor învăța chimia cu o fostă angajată a unui combinat de îngrăşământ din oraş. “Situaţia se putea rezolva mai din timp dacă pretransferarile, detaşările din învăţământ se organizau mai din timp, aşa cum a fost anul trecut, în mai au avut loc, şi atunci nu mai era situaţia de acum, să ajungem până aproape de 15 septembrie,” a declarat Daniela Paiu, directorul şcolii Măgura.
În total, la nivelul judeţului Bacău, au fost organizate şase şedinţe publice de repartizare pe post, dar încă au ramas neocupate 670 de posturi, dintre care aproape jumătate cu normă întreagă.
“Colegii mei directori au posibilitatea ca începând de luni, 15 septembrie, să încheie contracte pe termen de 60 de zile cu profesori pensionari, să atribuie orele respective la plata cu ora sau să le repartizeze colegilor calificaţi care, din motive obiective, nu au putut participa la examenul de titularizare,” a explicat Teodora Sotcan, inspector şef la ISJ Bacău.
În acest an, inspectoratul şcolar Bacău a scos la concurs 1.923 de posturi didactice dintre care aproape 400 titularizabile.