Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au solicitat, după ce s-au consultat cu medicii de familie, o cantitate de 25.000 de doze de vaccin antigripal. Prima tranşă, de 4.500 de doze au fost deja repartizate la Iaşi. O a doua tranşă, de 12.000 de seruri, va ajunge până la finalul lunii, însă dozele nu sunt suficiente pentru a acoperi solicitările medicilor de familie.
"Am avut un necesar de 25.000 de doze, deci practic sunt cam 16.000 de doze în momentul de faţă ce vor ajunge la Iaşi. - Vi s-a spus de ce mai puţine? - Nu cunoaştem. Aceasta este cantitatea hotărâtă de Ministerul Sănătăţii pentru judeţul Iaşi în momentul de faţă,” a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Sunt prea puţine doze şi sosesc foarte târziu, susţin medicii de familie, care atenţionează că perioada propice pentru administrarea serului a fost până pe 15 noiembrie. Nevaccinarea la timp poate avea consecinţe.
Maria Daniil, medic de familie: “Poate să agreveze o patologie existentă, aici e vorba de cardiaci, de boli cronice, de astmatici, de boli pulmonare sau alte afecţiuni şi la copii. “
Prioritate la imunizarea antigripală vor avea bolnavii cronic, bătrânii şi copiii. Ca să nu aştepte vaccinul gratuit, singura soluţie ar fi cumpărarea lui din farmacii la un preţ de 30 de lei. Vârstnicii, una dintre categoriile vulnerabile, spun însă că nu-şi permit:
“E mult, e mult pentru că eu, de exemplu, am foarte multe medicamente de cumpărat în plus de reţetă şi e mult. Dar stau mai mult în casă.”
“Dar noi cu pensii de 600 de unde să cumpărăm din farmacie?!”
“Dacă ţinem la sănătatea noastră facem eforturi. Evident că este mult.”
De aceeaşi părere sunt şi părinţii:
“Nici nu cred că o vaccinez deocamdată. E mult la salariile noastre, nu?! Destul de mult.”
Vaccinul antigripal îşi face efectul la două săptămâni de la administrare.