În Penitenciarul din Iaşi sunt închişi 1.500 de deţinuţi. 300 dintre aceştia lucrează la diverse firme din construţii, prelucrarea lemnului sau salubritate. Primesc un venit lunar de 320 de lei, iar alți 480 de lei de la angajator revin Penitenciarului. Cel mai important însă, la 4 zile lucrate li se reduce câte o zi din pedeapsă.
„Vor deveni persoane libere şi pot fi folosite la muncă. Comunitatea trebuie să înţeleagă că dacă vor munci e clar că nu vor mai comite infracţiuni, nu se vor întoarce la Penitenciar nu vor mai produce pagube societăţii şi persoanelor fizice,” a spus Marius Vulpte, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.
După eliberare, foarte puțini deținuți își găsesc un loc de muncă. Este şi motivul pentru care organizaţiile guvernamentale susţin proiecte de reintegrare în societate a foştilor deţinuţi. Patronii care au totuşi curaj să angajeze foşti delincvenţi spun că sunt motivați de avantajele pe care le au.
„De pază nu ne doare capul, că este asigurată de ofiţerii sau subofiţerii de la Penitenciar. Sunt ceva avantaje financiare referitor la costurile cu forţa de muncă: concediul de odihnă nu trebuie achitat, de maternitate nu e cazul,” a spus Cristian Cioancă, administratorul unei firme.
Studii făcute în penitenciarele din România arată că aproape 80 la sută dintre deţinuţi revin după gratii imediat după ce sunt eliberaţi.