Voluntarii nu au mai primit acces la copiii internaţi la Secţia de Recuperare Pediatrică a Spitalului „Sfânta Maria”, deşi anul trecut au ajutat la strângerea a 50.000 de euro din care s-au cumpărat paturi noi. Declarațiile lor i-au deranjat pe șefii unităţii medicale.
"Copiii nu aveau produse de igienă, aveau nevoie de foarte multe, de pamperşi, de condiţii, pentru că ei stăteau doar în pătuţ, în nişte pătuţuri vechi, fără saltele, fără pamperşi, înveliţi în pelinci şi celofane," povesteşte Adrian Stănescu, fost voluntar la Secţia de Recuperare Pediatrică.
De lipsă de colaborare au dat dovadă angajaţii de la Secţia de Recuperare Pediatrică şi în relaţia cu presa. Deşi s-au obţinut avizele pentru a filma condiţiile de la această secţie chiar de la conducerea spitalului, angajatele au refuzat să primească echipa Digi24 în interiorul unităţii.
După discuţii nesfârșite, am reuşit să ajungem şi la etaj. I-am gasit pe copii in camere cu câte 6 paturi inconjurați ici-colo de câte o jucărie de pluș. Nici măcar o asistentă care să-i ţină în braţe. De neînțeles, în acest caz, refuzul de a accepta sprijinul oferit de voluntari.
"Cu toate că am fost voluntari acolo şi am petrecut foarte mult timp cu copilaşii, i-am ajutat să înveţe să mănânce cu linguriţa, să se bucure de nişte braţe întinse şi de multă atenţie," adaugă Adrian Stănescu.
Conducerea spitalului are însă o explicaţie: "Acolo este vorba doar de voluntariat din punct de vedere a asistenţei medicale pentru că copiii sunt mult prea mici pentru a fi incluşi în nişte activităţi instructive sau distractive, e vorba de sugari," explică Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.
Psihologii trag însă un semnal de alarmă şi spun că orice formă de afectiune este benefică pentru cei mici. "Copilul rămâne cu un sindrom de abandon de cele mai multe ori pentru că într-adevăr se simte abandonat, nu e totul să-i dai de mâncare sau să-l îngrijeşti," atenţionează Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.
Conducerea spitalului „Sfânta Maria” promite că anul viitor lucrurile se vor schimba și că Secția de Recuperare Pediatrică va fi mai primitoare după ce se vor face investiții de 10 mii de lei.