Mircea Necula are 70 de ani și a mers pentru prima dată la un medic pneumolog în luna ianuarie a acestui an, deși simțea dureri în plămâni de ceva vreme. Nu s-a gândit că ar putea suferi de cancer mai ales că, spune el, a dus o viață sănătoasă, la țară, și nu a fumat niciodată.
„Oboseam și simțeam că mă înăduș”, povestește pacientul.
Medicii atrag atenția că, pe lângă fumatul de la vârste fragede, există numeroși factori care duc la apariția cancerului pulmonar. În plus, afectați nu sunt numai vârstnicii, ci și tinerii.
„Sunt câteva sindroame genetice care dau cancere bronhopulmonare, mutații foarte precise, dar cazurile astea sunt foarte rare. Cazurile frecvente le găsim la tineri, la pacienți sub 50, 55 de ani sunt pacienți care au fumat foarte mult și foarte precoce, plus situațiile în care au fost expuși la toxici în mediul de muncă, în special azbest”, a explicat Bogdan Dragoș Grigoriu, medic pneumolog.
Pacienții ar trebui să meargă la un control la specialist de la primele simptome, spun medicii. Acestea sunt tusea, infecțiile, scăderea în greutate și senzația că rămân fără aer.
„La noi vin pacienți nu totdeauna atunci când trebuie, câteodată prea târziu. Avem tot ce trebuie pentru tratamentul acestui cancer, atât doar, bolnavul trebuie să știe că trebuie să vină la timp ca să aibă toate condițiile propice pentru tratament”, a spus Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.
În Iași, aproape 700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar în primele 6 luni ale acestui an. În plus, maladia a început să afecteze din ce în ce mai multe femei. În ultimii patru ani, cancerul la plămâni a omorât cu 7 la sută mai multe femei față de anii precedenți.