Inspectorul școlar general Iași, Camelia Gavrilă, a transmis un comunicat de presă în care explică de ce a ales să demisioneze din PNL după 12 ani de activitate.
TEXT INTEGRAL
În contextul unei derute și al unei fluidități constante în deciziile politice ale Partidului Național Liberal, am hotărât, cu regret și multă dezamăgire, să demisionez din acest partid după 12 ani de activitate, de proiecte și implicare constantă și necondiționată.
Consider că s-au consemnat la nivel național numeroase greșeli, decizii controversate, abandonări de proiecte, pornind de la pulverizarea construcției USL, continuând cu un șir de declarații și abordări hazardate și cu propunerea unei noi alianțe, aparent seducătoare și logică prin iluzoria unire a dreptei, în realitate puțin pregătită sau motivată la nivel politic, strategic, dar și psihologic.
În virtutea unei consecvențe și a unor angajamente pe care îmi place să le respect, mi se pare dificilă și imorală schimbarea de discurs, de teme și strategii politice, trecerea rapidă dintr-o paradigmă politică în alta. Este dificil să fii credibil și serios, atunci când îți părăsești aliații, te orientezi spre alți parteneri pe care până ieri îi criticai argumentat, când ignori proiecte, promisiuni electorale, programe asumate și pornești în aventura unor noi construcții politice improvizate și grăbite. Tot ce s-a întâmplat în aceste ultime luni reprezintă o formă de superficialitate și lipsă de respect pentru electoratul care a votat o anume construcție politică și un program cu etape și termene precise, amânate sau reconfigurate acum sub presiunea schimbărilor, în dezacord total cu logica firească a unui ciclu electoral.
Dincolo de marea politică, există, însă, oameni, individualități, destine, proiecte personale, responsabilități, domenii de activitate în care politica asigură un cadru legislativ și de funcționalitate instituțională, domenii în care stabilitatea și predictibilitatea sunt vitale pentru asigurarea unui climat de normalitate. Aici se încadrează și educația, școala, formarea tinerilor pentru o societate dinamică, modernă, imprevizibilă și dificilă deseori, un domeniu căruia m-am dăruit profesional și afectiv și în care intenționez să rămân în acest moment.
În aceste condiții vreau să iau distanță față de universul politic, să găsesc un spațiu al neutralității ideologice până la clarificarea liniilor și a tensiunilor acestei lumi politice confuze, în care principiile, tradițiile liberale și valorile asumate anterior par să se relativizeze. Voi rămâne în zona proiectelor educaționale începute, în încercarea de a continua susținerea și dezvoltarea școlii ieșene sub aspectul calității, al egalității de șanse, al performanței academice, al dialogului cu valorile și spiritul european. De altfel demersul meu politic a avut totdeauna preponderent o dimensiune tehnocrată, a fost implicarea unui profesionist în destinul școlii, în conceperea unor trasee educaționale adecvate pentru o societate modernă, cât și în acord cu spiritul acestui veac.