Alexandru Nicăi este imobilizat la pat, în urma unui atac cerebral. Până acum o lună încasa lunar o pensie de handicap de grad II. Acum însă a rămas fără niciun prijin, deși le-a explicat celor din Comisia de expertiză că nu se poate deplasa singur și că este dependent de ajutorul soției.
Medicii dau vina pe legislația care etichetează afecțiunea bărbatului ca fiind una previzibilă și care putea fi evitată dacă ar fi ales un trai sănătos.
Singura speranță a omului este acum schimbarea legii. Mai are, însă, de așteptat pentru că, deși Ministerul Muncii a promis de luni bune că va modifica reglementările discriminatorii, până acum nu a luat nicio măsură. Intre timp i s-au oferit doar soluţii provizorii.
„În momentul de faţă, există posibilitatea ca persoana să fie reevaluată de către Comisia de Evaluare Iaşi, în baza unei cereri la care să ataşeze documente medicale noi care să ateste starea de sănătate”, a explicat Luiza Harbuz, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Iași.
„O să le facem ancheta socială că aşa prevede legea 416 şi să beneficieze măcar de ajutorul social. Mie mi se pare anormal ca o persoană în situaţia dumnealui să nu poată beneficia de indemnizaţia de handicap”, a completat Petru Holicov, primarul comunei Sineşti.
In judeţul Iaşi sunt înregistrate aproape 30.000 de persoane cu handicap fizic sau psihic. De la inceputul anului, 7.000 de dosare au fost evaluate de comisia de expertiză și aproape jumătate au fost respinse ca fiind incomplete sau nefondate.