Începând din acest an, profesorii de biologie Mircea şi Niţa Nedea vor să-i ajute pe tineri şi după ce sunt admişi la Medicină. Au înfiinţat o asociaţie prin care vor să strângă fonduri din care care să cumpere materiale didactice şi să contribuie la plătirea taxei, dacă tinerii nu sunt admişi la buget.
“O asociaţie o să-i organizeze mai bine, o să le dezvolte competenţe necesare pentru derularea unui buget, pentru colaborare, pentur a justifica întotdeauna o sumă,” consideră Niţa Nedea.
Tot acum, profesorii au dat startul unui nou an de pregătire gratuită pentru tinerii fără posibilităţi care visează să fie medici. În acest an, 30 de liceeni de clasa a XII-a sunt înscrişi în program.
“Văd proiectul ca o oportunitate pentru elevii ca mine care chiar nu ar fi avut posibilitatea să-şi plătească în particular mediţii şi totodată îl consider foarte important pentru mine ca om care doreşte să devină medic,” a spus Sabina Nicoleta Boboc, cursantă.
Bianca Rotariu, cursantă: “Eu sunt foarte convinsă că părinţii mei nu şi-ar fi permis să plătească meditaţiile în particular. Sunt foarte fericită că am intrat aici deoarece cred că am şansa să intru la medicină şi sper să reuşesc, sper să-mi îndeplinesc visul , să trec peste orice, să am iniţiativă şi dat fiind că sunt într-un colectiv cred că mă va ajuta foarte mult.”
Meditaţiile oferite de cei doi profesori sunt de un real ajutor, spun tinerii care au fost pregătiţi de soţii Nedea şi au fost admişi la Medicină.
Oana Herea, studentă anul II: “Fără acest proiect foarte mulţi copii care îşi doresc să intre, dar nu au posibilităţi financiare nu ar reuşi, cu siguranţă.”
Petronela Gafton, studentă anul I: “Sfaturile mele pentru cei care se pregătesc aici, la SAPED sunt de a lucra cu drag şi sport, de a urma sfaturile domnilor profesori, de a-şi urma visul şi de a crede în ei înşişi.”
În cei trei ani de când au început proiectul, cei doi profesori au meditat gratuit 53 de liceeni. 38 dintre ei au devenit studenţi la Medicină.