Padocul cu 300 de locuri de la Miroslava, plin altădată până la refuz, este acum la doar trei sferturi din capacitate. După ce legea care prevede eutanasierea câinilor a fost aprobată, numărul adopțiilor a crescut brusc.
„Numărul de adopţii pe zi era în jur de 4 - 5, rareori 10. Pot să spun că în ultima lună, în septembrie am ajuns şi la recordul de 25 - 26 pe zi. Nu vrea nimeni câini pe stradă. Nici în adăposturi nu pot încăpea toţi şi singura soluție rămâne adopţia,” a spus Livioara Rotariu, medic veterinar la padoc.
Cătălina Cijevschi a adoptat în două zile doi câini și astăzi a venit la padoc pentru a adopta un al treilea. Ca ea, vin zilnic zeci de persoane. Pentru adopții nu se percep niciun fel de taxe și nici nu se impune un număr maxim de animale care pot fi salvate.
Noii stăpâni au însă câteva obligații, a explicat Cătălin Creangă, director adjunct la SALUBRIS Iaşi: „În cazul în care îl înstrăinează sau decedează ar trebui să anunţe serviciul nostru de ecarisaj. Ar trebui să plătească o taxă în ceea ce priveşte hrana, întreţinerea şi medicamentaţia în cazul în care câinele este prins a doua oară pe domeniul public.”
Pe străzile din Iași sunt acum peste 4.000 de câini fără stăpân. Potrivit reglementărilor, câinii care nu sunt adoptați în termen de 14 zile de la prindere vor fi eutanasiați. Iubitorii de animale mai au însă un răgaz, pentru că legea nu poate fi deocamdată pusă în practică, din cauză că nu au apărut și normele de aplicare.