Mihaela a aflat la începutul acestui an că unul dintre plămâni îi este complet distrus, iar de atunci stă mai mult internată în spital. Mărturiseşte că a amânat luni în şir să meargă la medic şi nicio clipă nu s-a gândit că ar putea suferi de cancer.
“Nu m-am simţit rău, puţin oboseam şi atât şi parcă nu aveam putere. Mă durea puţin spatele, dar am zis că e de la reumatism,” povesteşte pacienta.
În acelaşi salon, o altă pacientă, de 57 de ani, care regretă că a ignorat simptomele bolii la plămâni: “Această boală este foarte înşelătoare, nu doare, doar că te slăbeşte, slăbeşte, lipsă poftă de mâncare. Regret şi acum că nu am mers, adică nu am ascultat doctorul de prima dată să mă fi făcut sănătoasă.”
Fumatul este principala cauză care duce la apariţia acestei boli. Doar în 10 la sută dintre cazuri, pacienţii fac cancer bronhopulmonar din cauza poluării sau le este transmis pe cale genetică. Din păcate însă, de cele mai multe ori bolnavii ajung prea târziu la doctor.
Bogdan Grigoriu, pneumolog la Institutului Regional de Oncologie Iaşi: “80 la sută din pacienţii care vin vin în stadii local avansate sau metastatice şi lucrul acesta este valabil atât în România, cât şi străinătate. Orice simptom neobişnuit la un pacient fumător trebuie să pună suspiciunea de cancer pulmonar.”
Alarmant este şi faptul că această boală este tot mai des depistată în rândul femeilor şi al tinerilor.
“Avem o creştere cu 59 de pacienţi, 8 la sută şi asta subliniez, doar în primul semestru 00.15.28.00ce e de reţinut este că şi în rândul femeilor incidenţa a crescut odată cu egalizarea raportului fumători bărbaţi versus femei,” a explicat Cordunean Rusu, medic rezident pneumologie.
Pentu că pacienţii ignoră simptomele până când ajung în stadii avansate ale bolii, rata de vindecare a cancerului la plămâni este de doar 15 la sută.