Cei mai mulți dintre pacienți nu își permit nici măcar să plătească un bilet de autobuz, cu atât mai puțin cazarea la hotel. Cheltuielile cu boala sunt suficient de mari. "Dacă nu ai unde să stai, să stai în stradă, în gară, boschetar, unde să stai?! Trebuie să stai undeva. Trebuie, ar fi bun să fie ceva aici ca un biet om să stea cât are de stat. Sunt unii care au de stat 4-5 săptămâni," spune Rodica Larger, pacientă.
"Naveta nu pot să fac, doctorii sunt foarte drăguţi, personalul este foarte bun, dar sunt probleme când nu se poate rezolva decât aşa, să aşteptăm până avem locuri. Vine toată Moldova în această regiune, bolnavi sunt mulţi şi parcă tot vin şi mai mulţi şi ar trebui totuşi făcut ceva pentru asta," a spus Tatiana Mârţ, pacientă.
Hotelul ar urma să aibă o capacitate de 90 de persoane
Conducerea spitalului a găsit o soluţie pentru aceşti bolnavi: amenajarea un hotel de trei stele în locul unei foste clădiri medicale. După ce clădirea va fi extinsă şi reabilitată, aici vor putea fi cazaţi 90 de bolnavi. Într-o cameră nu vor sta mai mult de trei persoane, iar pacienţii vor avea la dispoziţie şi un restaurant.
Proiectul aflat abia la început a fost deja blocat
"Extinderea respectivă cum spuneam are nevoie de un Plan Urbanistic Zonal şi după cum am aflat de la arhitecţi, de la cei cunoscători în domeniu am aflat că este nevoie de aproximativ 2 luni de zile pentru a se promova o hotărâre de Consiliu Local, ceea ce înseamnă că proiectul nostru va suferi o întârziere de aproximativ 2 luni," a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Cel mai devreme, construcţia va fi dată în folosinţă în primăvara anului viitor. Anul trecut, dintre cei peste o mie de bolnavi care au venit pentru şedinţele de radioterapie, mai bine de jumătatea erau persoane care proveneau din alte județe. Zilnic aproximativ 170 de pacienți fac radioterapie la Institutul Regional de Oncologie din Iași.