Această mamă s-a prezentat la camera de gardă cu fiul ei care nu are mai mult de cinci ani. În ultimele zile, băiatul s-a simţit foarte rău şi nu a mai avut poftă de mâncare. După ce a fost consultat de medici, diagnosticul a fost foarte clar: "are hepatita A. Sperăm să treacă repede, e doar începutul. Se poate lua de oriunde că este hepatita care se poate lua prin atingere, nu ştiu sigur de unde s-a luat," spune mama copilului bolnav.
Toate paturile Secţiei de Boli Infecţioase sunt ocupate de pacienţi cu hepatită. 90% dintre ei sunt copii de grădiniţă sau şcoală generală. Niciunul nu este în stare gravă, însă recomandarea medicilor este să rămână internaţi în spital cel puţin şapte zile.
"Aşteptăm o creştere a numărului de paturi, iar în momentul în care s-ar depăşi şi acest număr de paturi, atunci ne vom extinde," a explicat Vasile Goga, şeful secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Piatra Neamţ.
De la începutul anului şi până în prezent, medicii din Neamţ au tratat puţin peste 200 de pacienţi, aproape dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar boala se extinde de la o zi la alta. Nici nu e de mirare în condiţiile în care foarte mulţi copii din mediul rural nu se spală pe mâini la şcoală. Spre exemplu, în Văleni, abia după ce s-au îmbolnăvit patru elevi, directorul şcolii a renunţat la o sală de clasă şi a transformat-o în grup sanitar.
În alte şcoli, unde au fost confirmate astfel de cazuri, se fac zilnic dezinfecţii. "Au fost dezinfectate băile, sălile de clasă cu substanţe care se folosesc în asemnea situaţii, cu alcool sanitar," a explicat Ileana Ghelase, profesor coordonator la şcoala Cuiejdu, din judeţul Neamţ.
Ţinând cont de faptul că anul şcolar este abia la început, specialiştii se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească. "Foarte important în măsurile de combatere a hepatitei A sunt măsurile de igienă, igienă personală, igiena alimentului, a deşeurilor," a explicat Roxana Pipirigeanu, şefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamţ.
Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România ocupa primul loc din Europa la numărul total de cazuri de hepatită virală A, virusul fiind detectat la o persoană din 8.