”Dacă ai nevoie de un ciocan și un pistol de lipit sau nu ai suficienți bani să le cumperi sau nu vrei sa faci un proiect singur, vii aici și găsești oamenii sau pur și simplu petrecem timpul. Cam asta este esența,” explică Antonio Caciuc, fondatorul proiectului.
În prezent, în întreaga lume, există milioane de hackeri. Despre ei se spune că sunt oameni curioși care vor să afle toate dedesubturile domeniului care îi interesează. Hackerspace, locul care îi adună pe toți acești pasionați în Iași găzduiește frecvent și evenimente pentru publicul larg.
”Noi, practic, suntem la unul din evenimentele noastre săptămânale, care este ziua porților deschise. Noi, deși suntem o asociație care se adresează tuturor, avem unelte, nu suntem neapărat un loc public. Trebuie să fii membru sau prieten cu un membru. În fiecare miercuri seară... foarte populară este imprimanta 3D care atrage.”
Acum, spațiul are câteva calculatoare şi unelte, care au fost aduse de de fondatori. Investițiile depășesc câteva mii de euro, însă, cu toate acestea, tinerii susțin că nu este nici pe departe o afacere.
”Spațiul este, în principal, axat pe dezvoltare, tehnologie, inginerie. Nu se mai găsește în Iași. E foarte, foarte important ca cei de la Politehnică care au inclinații tehnice să ajungă aici.”
Conceptul de Hackerspace a apărut în anii '80 în Germania, fiind, de fapt, un punct de lucru pentru programatori. Acum, există 1800 de Hackerspaces în întreaga lume, printre care și în Romania, la Brașov, București sau Timișoara.
Întreaga poveste a acestui loc inedit o puteți urmări pe larg, în emisiunea Turist Acasă.