Blocajul de la Direcţiile de Finaţe a început la prima oră. Adică atunci când mulţi contribuabili au venit să-şi plătească dările. Nemulţimiţi că au fost lăsaţi în afara schemei de mărire a salariilor, angajaţii de la Finanţe spun că e singurul mod în care pot protesta.
"Această ordonanţă prevede creşterea salariilor persoanelor incriminate cu 25 de clase de salarizate, a aparatului ANAF, Finanţe, ai Marilor Contribuabili şi cei de la Achiziţii Publice," a spus Gheorghiţă Tudoşcă, lider sindical Finanţele Publice Suceava.
Nu e singura nemulţumire a angajatilor.
"Dispărem încet încet din schemă. Sistemul se restrânge," spune Gabriela Manoliu, angajat Finanţele Publice Suceava.
Şi funcţionarii administraţiilor fiscale din Iaşi au închis ghişeele.
Dumitru Ceapoi, liderul de Sindicat Finanţe Publice Iaşi: "opinia publică a înţeles că s-au majorat toate salariile celor din ANAF şi din minister. Nu! Numai aparatul central, Direcţia Generală a Marilor Contribuabili, Antifraudă şi cei de la achiziţii publice."
Cezar Dănilă, vicepreşedinte Sindicat Finanţe Publice Iaşi: "noi protestăm astăzi, cred că vom protesta până această măsură discriminatorie va fi eliminată. Vrem să fim consideraţi ca angajaţi în totalitate ai ANAF-ului. Adică nu unii sunt angajaţi şi sunt foarte importanţi, iar alţii nu sunt importanţi."
Pentru contribuabili, singura soluţie e să revină în altă zi.
Majorarea salariilor pentru aceşti funcţionari nu apărea în proiectul de rectificare bugetară aprobat recent de Guvern. A apărut într-o ordonanţă de urgenţă, publicată pe 29 octombrie în Monitorul Oficial. Ministerul de Finanţe a explicat într-un comunicat de presă că motivele sunt evitarea riscului migrării personalului către ale instituții şi evitarea săvârşirii unor posibile fapte de corupţie. Potrivit statisticii oficiale, un salariat din cadrul aparatul central al Ministerului de Finanţe câştigă, în medie, 4.000 de lei lunar.