20 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, care nu au avut şansa să ajungă vreodată la grădiniță sau la școală, se adună zilnic la grădiniţa estivală din incinta Şcolii Alexandru Vlahuţă. Timp de patru ore simt şi ei cum este să desenezi, să cânți, să te joci cu cei de vârsta ta. Unii ar fi trebuit să ştie deja să scrie, să citească şi să socotească. Ribana are 11 ani şi trebuia să termine cele patru clase. Nu a fost însă nici măcar o zi la şcoală. "E bine, e frumos. - Ce îţi place cel mai mult? - Că sunt copii şi e frumos aici," spune fetiţa.
Mulţi nu au văzut cum arată o jucărie şi nici nu îndrăznesc să viseze la meserii de succes. Vor doar să meargă la şcoli ca alţi copii de vârsta lor.
"Vreau să scriu de mână, să învăţ. - Şi când o să fii mare ce vrei să te faci? - Mare? Să fac treabă! Eu nu pot să fac meserie, treabă," spune micul Beniamin.
Cadrele didactice spun că o iau de la zero cu aceşti copii. Alina Nica, educator: "Să ştie să meargă la baie, să ştie să se spele pe mâini, să se îngrijească, abilităţi de comunicare, abilităţi cognitive, dar mai puţin punem bază pe aceste lucruri pentru că ei au nevoie de alte achiziţii înaintea celor cognitive şi abilităţi de joc şi facem toate acestea prin activităţi cât mai plăcute."
Adrian Pricop, mediator şcolar: "Ulterior, după integrarea şcolară o să urmărim, o să monitorizăm frecvenţa lor şcolară unde o să fie repartizaţi să vedem dacă copilul vine la şcoală, în ideea de a nu abandona şcoala, ţinem legătura şi cu familia şi cu şcoala."
Grădiniţa estivală este organizată pentru al treilea an la rând. De fiecare dată educatorii și mediatorii au reușit să-i convingă pe copii, dar și pe părinții lor că educația este singura lor șasă pentru o viață mai bună.