Premiile vor fi înmânate de personalităţi marcante precum Viorica Cortez, Ileana Iliescu, Dan Grigore și Răzvan Theodorescu. Marele premiu al Galei îl va primi Andrei Şerban. ”Avem invitați deosebiți, avem 12 premii în competiție și foarte multe premii de excelență și pentru întreaga activitate. Nume mari ale scenei naționale și, mai ales, internaționale,” a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi.
Juriul Galei Operei Naţionale este format din cinci membri, iar unul din ei va primi şi premiul pentru întreaga sa carieră. Este vorba despre dirijorul Petre Sbârcea: ”O mare plăcere că primesc această distincţie şi o mare dificultate că sunt în juriu. Este foarte dificil pentru că aproape toţi trei sunt cu calităţi şi, spre surprinderea mea, chiar sunt foarte buni.”
În comparaţie cu prima ediţie a Galei Opera, Iaşiul este în competiţie doar cu două premiere, faţă de şapte anul trecut. Taviata şi Boema participă la categoriile cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, premiul pentru concepția decorurilor și a costumelor. În schimb, tânăra generaţie compensează. ”Ce constat eu, în mod special anul acesta, şi cu mare bucurie este că Iașiul vine cu o pleiadă extraordinară de tineri. Iașiul nu numai că știe să își păstreze oamenii, dar mai și atrage,” consideră Luminiţa Arvunescu, membrul juriului Premiilor Operelor Naţionale.
„Micul Oscar românesc", aşa cum dirijorul Petre Sbârcea consideră evenimentul, a fost o adevărată provocare pentru fiecare dintre operele naţionale şi asta pentru că anul acesta au avut mai puţine producţii, iar unele categorii au lipsit. Anca Florea, membrul juriului Premiilor Operelor Naţionale: ”Nu s-au montat opere pentru copii sau balete, nu s-au montat lucrări româneşti. Baletul stă cam slab în această stagiune aşa încât a trebuit să renunţăm la câteva categorii.”
Gala Premiilor Operei Naţionale Române face parte din Festivalul Internaţional al Educaţiei şi este o iniţiativă a Operei Naţionale din Iaşi, în parteneriat cu primăria municipiului.