În ultima săptămână, în comuna nemțeană Bahna, la două şcoli s-au înregistrat 32 de cazuri noi de hepatită A. Toți sunt copii cu vârste între 4 şi 15 ani și au fost deja internaţi la spital. Printre ei se află şi Ionuţ, elev în clasa a V-a. Mama copilului povestește că i s-a făcut rău la începutul săptămânii când s-a întors de la şcoală.
Diagnosticul medicilor a fost clar: are hepatită tip A şi trebuie să stea în carantină, la spital, timp de două săptămâni. Secţia de boli infecţioase din cadrul spitalului de Urgenţă Roman nu mai are niciun pat liber încă din luna septembrie.
„Am fost nevoiţi să alocăm alte două saloane într-o altă locaţie să dirijăm paturi din secţii mai puţin ocupate spre această Secţie. Un număr mai mare de medici, de materiale sanitare. A fost adus personal în plus din concediile de odihnă,” a explicat Cătălina Pălăncianu, directorul la Spitalului Municipal din Roman.
În total, în ultimele luni, numai în judeţul Neamţ au fost înregistrate 7 focare de hepatită de tip A. Numărul cazurilor este de 30 de ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, şcolile nu au fost închise. Părinţii se tem pentru sănătatea copiilor lor şi refuză să îi mai trimită la ore.
„Am făcut măsuri de dezinsecţie cu firmă autorizată pentru ambele şcoli. Am asigurat materiale de dezinsecţie se face zilnic de personalul de îngrijire,” a explicat Constantin Popescu, directorul Şcolii din Bahna.
În depozitul DSP Neamţ se mai găsesc doar 50 de doze de vaccin împotriva hepatitei A, păstrate pentru cazurile de urgenţă, astfel că medicii nu pot decât să sfătuiască oamenii să respecte regulile de igienă.
Hepatita de tip A este considerată boala mâinilor murdare. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de greață şi temperatură. În mod normal, dacă o persoană a fost diagnosticată cu hepatită de tip A, ar trebui izolată timp de cel puțin 14 zile iar pentru a împiedica răspândirea bolii, cei cu care a intrat în contact ar trebui să fie vaccinaţi.