Staţia de tratare a deşeurilor de la Ţuţora va avea tehnologie modernă de sortare şi tratare. Capacitatea depozitului depăşeşte 1,3 milioane de metri cubi. Tot aici deșeurile verzi vor fi transformate în compost.
„Sunt nişte construcţii impresionante. Hale care au 240 de metri lungime şi deschideri de 50 de metri, de 40 de metri. Deci hale în care încape sala de sport din Iaşi şi încă câteva clădiri din jurul ei. Am oferit tehnologului hale open space fără stâlpi intermediari ca să-şi poate desfăşura tehnologiile cum doreşte,” explică proiectantul Ionel Gosav.
„Este un centru integrat care cuprinde două zone. O zonă de sortare a deşeurilor uscate, hârtie, carton, deşeurile de la aşa numitele clopote. Şi deşeurile de la pubelele umede, acele aşa-numitele deşeuri menajere,” spune Iulian Radu Iosup, specialist managementul deşeurilor.
Pentru a asigura cofinanţarea proiectului sistemul de management integrat al deşeurilor, Consiliul Judeţean a împrumutat 20 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
„Am semnat la Consiliul Judeţean cel mai mare proiect cu finanţare europeană care a fost vreodată în istoria consiliului nostru, la Iaşi. Depozitele finale vor fi inerte, nu vor afecta mediul cu nimic şi rezolvarea problemei deşeurilor la nivelul judeţului nostru va fi una durabilă pentru foarte mulţi ani de astăzi înainte,” a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Lucrările trebuie finalizate până în luna august a anului 2015.