Fermieri cu atestat. Elevii Colegiului Agricol din Iași, pregătiți să acceseze fonduri europene
Data publicării:
Cu sapa în câmp sau în solar la cultivat răsaduri, elevii de la Colegiul Agricol Vasile Adamachi fac practică în ferma didactică a unităţii. Se pregătesc să devină fermieri. Şi nu oricum ci pe bani comunitari. Şi asta pentru că Uniunea Europeană le permite să acceseze fonduri dacă au studii în domeniu.
„Părinţii mei au acasă o suprafaţă de pământ dar nu pot accesa aceste fonduri deoarece nu au studiile necesare şi eu îmi voi ajuta părinţii accesând aceste fonduri europene,” explică Andrei Mădălin Ignat, elev.
Cu credinţa că din cultivarea pământului îşi poate asigura un venit sigur, şi tânăra din imagine a venit să studieze agricultura ecologică la Colegiul Agricol ieşean tocmai din Republica Moldova. Are drept țintă tot fondurile europene chiar dacă ţara vecină încă nu face parte din comunitate.
„Momentan nu este dar sper că va fi în Uniunea Europeană şi chiar dacă nu va fi, eu oricum voi adera la cetăţenie pentru a putea adera la aceste fonduri,” spune Mariana Marginea, elevă.
Cu atestatul de tehnician agricol obținut la finalul studiilor liceale şi cu pământul familiei, tinerii absolvenţi pot obtine ajutoare financiare cuprinse intre 5 mii și 40 de mii de euro. Siguri că vor reuși să pună pe picioare o fermă, unii elevi renunţă să mai susţină bacalaureatul sau să urmeze o facultate de profil.
„Până la finalul anului 2013 au fost la nivelul judeţului Iaşi 448 de contractee semnate cu o valoare însumând 10,8 milioane de euro,” a spus Anghel Ficu, director APRDP Iaşi.
Pentru următoarea etapă de finanţare, Uniunea Europeană a mărit suma maximă ce poate fi accesată de tinerii fermieri până la 60 de mii de euro.