În multe dintre şcolile din Iaşi, sticla de apă adusă în ghiozdan de acasă este încă singura soluţie ca elevii sa nu sufere de sete sau ca să spele pe mâini. Iar astfel de situaţii nu sunt doar în zonele izolate ci şi la câţiva paşi de oraş, unde există şi reţea de apă şi canal. Un exemplu este comuna Ciurea. Aici 50 de elevi şi 60 de preşcolari trebuie să se descurce fără apă curentă. De aceea, părinţii le dau copiilor apă adusă de acasă.
"Este o problemă foarte mare că copiii, ei nu înţeleg, le spunem de acasă copii nu beţi unul de la altul că le iese la guriţă fel de fel de chestii, sunt cu hepatita. Trebuie neapărat să ia o soluţie să fie la copii apă, că, vă daţi seama, copiii care sunt mai de departe vin înapoi sau stau însetaţi sau trebuie spălate mânuţele când merg la baie, este foarte mare problemă," spun părinţii.
Primarul din comuna Ciurea, Cătălin Lupu, se plânge că singur, din bugetul local, nu poate extinde reţeaua de apă: "E păcat, pentru că sunt nevoi primare apă, canalizare, drumuri. Dacă cu drumurile în mare parte, fie le-am modernizat fie sunt acum în momentul în care vorbim în proces de modernizare cu apa întradevăr și cu canalizarea nu mai spun că e foarte, foarte scumpă."
Pentru că primăria din comună nu poate rezolva problema apei potabile, profesorii sunt cei care trebuie să facă prevenire cu copiii.
Cadrele didactice îi învaţă pe şcolari să nu consume apa din fântâni
"Nu avem apă curentă, încercăm să ne descurcăm. Copiii își aduc apă potabilă de acasă în sticluțe. Ei sunt instruiți de către cadrele didactice, iar de acasă sunt învățați de către părinți să nu consume apă din locuri, din fântâni," a explicat Ion Brumă, director adjunct la Școala Gimnazială Ciurea.
Mariana Loghin, învățător la Școala Slobozia: "Sursa de apă din apropierea școlii nu este potabilă și de aceea ei știu ce anume trebuie să folosească și părinții îi instruiesc în acest fel, ce să vă spun acestea sunt condițiile și am încercat să ne adaptăm."
Medicii epidemiologi spun că lipsa apei, mai ales într-o colectivitate, este un risc major. Copiii pot face hepatita A, boala mâinilor murdare, toxiinfecţii alimentare sau boli parazitare.
"Lipsa apei curente este o problemă nu numai pentru igiena mainilor dar şi pentru igiena alimentară, am avut situaţii de focare de hepatita A în Ciurea în urmă cu mai mulţi ani," a explicat Irina Teodorescu, medic epidemiolog.
Promisiuni pentru aducţiune cu apă în comuna Ciurea există. Atât consiliul judeţean cât şi societatea de distribuţie a apei au promis că unităţile de învăţământ vor avea apă potabilă până în 2020. Până atunci, copiii trebuie să meargă la cursuri cu sticla cu apă în ghiozdane.