Fac analize fără să fie nevoie

Data publicării:
osteoporoza-36219

Zica Grigoraş are 57 de ani şi a ajuns pentru prima dată la spital pentru a-şi măsura densitatea osoasă. Analiza nu i-a fost recomandată de medicul de familie sau de către un medic specialist.

„Sora mea a fost săptămâna trecută şi am intrat puţin în panică, ca să zic aşa, şi am venit aşa, fără trimitere. Ştiţi în ce constă osteoporza, care sunt riscurile? Prea multe nu ştiu despre ea, dar fiind în familie”, a explicat Zica Grigoraş.

20% dintre pacienţi sunt perfect sănătoşi

Doctorii susţin că, din cele opt mii de persoane investigate anual la Iaşi pentru depistarea osteoporozei, 20% nu au această problemă de sănătate. Iar asta pentru că, deşi doctorii recomandă determinarea densităţii minerale osoase abia după patru ani de la instalarea menopauzei, unele femei vin mai devreme să îşi facă analizele.

"Se exagerează puţin pentru că o serie întreagă de persoane care au sindroame dureroase osteoarticulare de natură degenerativă, reumatismalăsolicită astfel de investigaţii fără să fie neapărat necesare" (prof. dr. Voichiţa Mogoş, şef secţieEndocrinologie)

„Se exagerează puţin pentru că o serie întreagă de persoane care au sindroame dureroase osteoarticulare de natură degenerativă, reumatismalăsolicită astfel de investigaţii fără să fie neapărat necesare”, a declarat prof. dr. Voichiţa Mogoş, şef secţieEndocrinologie Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi.

Diagnostic de osteoporoză, cel mai adesea după 60 de ani

Riscul ca o femeie cu vârstă mai mică de 45 de ani să sufere de osteoporoză apare doar dacă aceasta a avut tulburări hormonale sau de greutate, ori dacă menopauza s-a instalat precoce, conform specialiştilor. Aşa se face că doctorii pun diagnosticul de osteoporoză, cel mai adesea, în rândul femeilor cu vârste de peste 60 de ani. Hortensia Vizitiu are 71 de ani şi face parte din categoria persoanelor care urmează deja un tratament şi vine periodic la control.

„Îmi dă şi stări dureroase, nu am voie să car, să ridic, acea osteoporoză îşi spune cuvântul”, a precizat Hortensia Vizitiu.

Iar rezultatele investigaţiilor nu sunt îmbucurătoare.În urma analizei, medicul specialist va stabili o nouă schemă de tratament pentru această pacientă, urmând ca investigaţia să fie repetată peste un an.

Lapte şi brânză, pe lângă medicamente

Pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoză, investigaţiile şi tratamentul sunt suportate prin intermediul unui program naţional de boli endocrine. Pe lângă medicaţie, doctorii recomandă şi un consum de şase pahare de lapte zilnic sau de 120 de grame de brânză, pentru refacerea cantităţii necesare de calciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...