Conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a demarat o anchetă internă după ce a găsit într-un frigider de alimente mai multe eprubete cu lichid pe care inscripţionat numele unor pacienţi. Luat la întrebări, medicul care a depus eprubetele în frigider a explicat că făcea un studiu.
Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iași: “Este vorba despre un studiu care a fost efectuat, început fără să aibă două componente absolut obligatorii. Și anume, acordul pacienților pe o parte, iar pe altă parte acordul consiliului de etică.”
Conducerea spitalului susține că eprubetele erau depozitate într-un frigider alimentar care este folosit pentru mâncarea bolnavilor. Directorul spitalului susține că aici erau depozitate peste 80 de eprubete și că medicul prelevase 30 de probe de la un singur pacient.
Specialistul a susţinut în faţa conducerii spitalului că studiul era pentru tratarea pacienţilor, însă şefii unităţii au suspiciuni legate de decesele unor pacienţi cărora li s-a făcut puncţia. I-au desfăcut contractul de muncă şi au informat conducerea Colegiul Medicilor din România.
“Presupune riscul de la embolie, de la hemoragie până la infecție care pot să apară din cauza acelor puncții. Dar și aici pentru a stabili legătura de cauzalitate există criterii. Pentru că poți să-i faci puncție dar și el să facă o infecție nelegată de puncție încât fără a cunoaște bine cazurile și a le analiza este bine să existe prudență,” a explicat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
Conducerea spitalului a alertat şi poliţia.
“A fost primită în cursul lunii decembrie o sesizare din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sesizare care a fost depusă de către reprezentanții unei unități spitalicești cu privire la o posibilă infracțiune de abuz în serviciu,” a declarat Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iași.
Iulian Iftode, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi: “Ancheta penală este în curs, sub supravegherea procurorului de caz. În acest moment a fost începută urmărirea penală în rem, nu există suspect sau inculpat în cauză.”
Medicul suspectat a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc.
Ancheta poliţiştilor este abia la început şi extrem de dificilă. Anchetatorii vor trebui să colaboreze cu reprezentanţii Institutului de Medicină Legală din Bucureşti pentru a stabili dacă există sau nu o legătură între studiul clandestin şi decesele a patru pacienţi de la care medicul ieşean a recoltat lichid cefalorahidian.