Meciul s-a derulat sub sloganul „Culori diferite, un singur joc", iar scopul competiției a fost de a-i încuraja pe copiii de etnie romă să interacționeze și în afara orelor de curs cu colegii lor. Copiii s-au întrecut pe terenul de sport din comuna Grajduri, iar membrii asociației Salvați Copiii, împreună cu polițiștii ieșeni, au fost arbitri.
"Sunt o serie de competiții sportive destinate copiilor. Vorbim despre campionatul de fotbal și un maraton, pe două grupe de vârstă," a spus Mădălin Țăranu, șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalităţii Iași.
Autoritățile locale spun că o astfel de activitate era necesară pentru că s-au confruntat de multe ori cu cazuri de discriminare.
"Elevii cetățenilor români, care nu provin din etnia romă, refuzau să intre în legătură cu cei de etnie romă, aceștia se simțeau marginalizați," a explicat Teofil Gabriel Chiochiu, directorul școlii gimnaziale Grajduri.
"Este necesară o mai bună comunicare între cele două etnii și cu ocazia asta, în afara spațiului școlii, se pot întâlni și la multe alte activităţi," a adăugat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri.
În următoarea perioadă vor fi organizate și alte astfel de competiții sportive, cu scopul de a promova toleranța şi integrarea copiilor de etnie romă.
"Prin acest proiect ne propunem să aducem împreună copii de etnie romă și ceilalţi copii din comunitate să facă acțiuni împreună, acțiuni educative. Ne propunem să realizăm o școală de vară pentru familiile de etnie romă," a explicat Liviu Măgurianu, manager de proiect.
Proiectul, denumit "Şcoala Mobilă Interetnică", se va derula până la sfârșitul lunii mai 2015 și are ca beneficiari direcți 150 de copii romi cu vârste între 6 și 18 ani și 50 de părinți romi. Valoarea proiectului este de aproximativ 80.000 de euro, bani ce provin din granturile Spaţiului Economic European.