Vasile Astărăstoae și-a anunțat demisia din funcția de rector al Universităţii de Medicină, la mai bine de jumătate de an, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat incompatibil. Curtea supremă a confirmat astfel acuzaţia de conflict de interese venită de la Agenția Națională de Integritate.
Vasile Astărăstoae, rector demisionar al UMF Iași: “Decizia am luat-o pe 1 august 2014 și încă o dată îmi cer scuze de la colaboratorii mei că nu am spus-o, dar cu atâția ofițeri acoperiți, superacoperiți se difuza și nu voiam să creez în universitate un moment de campanie electorală, când de-abia începe campania electorală în luna mai.”
Cu toate că decizia Înalte Curți de Casație și Justiție trebuia pusă imediat în aplicare, o parte dintre membrii senatului UMF au acceptat ca acesta să rămână în funcție. Au fost profesori care au depus chiar și moțiuni pentru susţinerea acestuia.
Camelia Bogdănici, membru în Senatul UMF Iași: “Al doilea punct al moțiunii mele era să se facă și un referendum în care să se arate că, de fapt, rectorul este dorit în universitate.”
Dragoș Pieptu, rector interimar al UMF Iași: “Mie mi se caută averile de mai mulți ani, aș vrea și eu să le găsească, deoarece nu am nimic. - Decizia domnului rector cum ați primit-o? - Ca decizie a unui om matur, responsabil, ca o decizie pentru viitorul lui.“
Vasile Astărăstoae a demisionat astăzi doar din funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași. Rămâne însă președinte al Colegiului Medicilor din România şi presedintele Colegiul Medicilor din Iaşi. Interimatul funcţiei de rector al UMF va fi asigurat de prorectorul Dragoş Pieptu până la alegerile care vor avea loc după luna mai.
Acest subiect a fost dezbătut pe larg la jurnalul principal al Digi24 Iași, de la ora 18:30, cu jurnalistul Ionuț Benea. Vedeți discuția completă aici: