Candidații au avut la dispoziție 4 ore pentru cele 200 de întrebări din testul grilă. Subiectele au fost elaborate într-un loc secret, din afara orașului, unde profesorii au stat închiși 5 zile.
"Organizarea a fost fără nicun fel de breșe în modul de organizare atât la supravegherea sălilor cât și în cazul comisie care a stat într-un loc supravegheat de jandarmi și de serviciile de telefonie, STS," a spus prof. Maria Stamatin, prorector UMF Iași.
Testul nu le-a ridicat mari probleme absolvenților. Au ieșit mulțumiți din sălile de examen, pentru că, spun ei, s-au pregătit intens şi deja se văd lucrând peste hotare. Mai au șapte zile la dispoziție ca să își aleagă specialitatea în funcție de opțiunile personale, dar mai ales de notele obținute.
Peste o săptămână va avea loc distribuția locurilor și a posturilor disponibile. Spitalele din Iași au scos doar 12 posturi, iar cei care le vor ocupa trebuie să își ia angajamentul că rămân angajați și după ce termină rezidențiatul, pentru încă cel puțin trei ani.
"În general, pentru centrele universitare nu prea se scot posturi, pentru că se consideră că cel care vine într-un centru universitar sigur trebuie să fie competitiv și să dea concurs după o anumită perioadă de timp, adică după ce termină rezidențiatul," a mai spus prorectorul UMF Iaşi.
Examenul de rezidenţiat s-a organizat simultan în şase centre universitare din ţară : Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.