Soţul Mariei Rotaru suferă de insuficienţă renală şi, în urmă cu o săptămână, el a suferit o criză. Aşa că femeia a fost nevoită să vină de urgenţă cu soţul de la Botoşani la Spitalul din Iaşi.
„În momentul când este o urgenţă, elicopterul imediat ajunge, pe când distanţa de exemplu Botoşani-Iaşi, cu ambulanţa cam două ore, pe când cu elicopterul cam un sfert, 20 de minute. Şi un minut contează pentru pacient,” spune femeia.
Iar, veştile nu sunt deloc bune. Elicopterul va rămâne în revizie câteva săptămâni.
„Sunt necesare mai multe sute de ore de revizie astfel încât spre sfârşitul lunii noiembrie vom avea din nou elicopterul SMURD la Iaşi. Pentru situaţiile zilnice în care trebuie să rezolvăm anumite cazuri cu impact regional din celelalte judeţe pentru care până în luna octombrie activăm elicopterul, în acest moment solicităm cooperarea şi trimitem maşina cu echipajul medic-asistent,” a explicat Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD Iași.
În tot acest timp, la cazuri sunt trimise ambulanţe. Numai că nici acestea nu sunt suficiente. „În primul şi în primul rând, cel care suferă este pacientul pentru că avem foarte multe solicitări în aşteptare. În jurul prânzului sau după prânz sunt în jur de circa 15-20 de solicitări în aşteptare,” a spus Florin Agapi, managerul Seviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi.
Pe 21 noiembrie, serviciul de ambulanţă organizează un bal caritabil cu scopul de a strâge cei 35 de mii de euro necesari pentru a cumpăra o nouă salvarea pe şenile. Iarna trecută, medicii de la Ambulanţă au avut 12 intervenţii cu ambulanţa pe şenile, veche de 35 de ani.