Simularea a respectat întocmai tiparul unui congres a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astfel, elevii au fost împărţiţi în patru comitete: cel al Drepturilor Omului, cel Politic, de Mediu şI cel Economico-Social. Membrii fiecărui comitet au propus soluţii la problemele dezbătute. Iar una dintre problemele discutate a fost situaţia refugiaţilor politici.
”Orice refugiat politic ar trebui să primească cetăţenie. Statele Unite ale Americii nu este de acord cu o asemenea măsură. Statele Unite ale Americii sunt de părere că cetăţenia ar trebui să fie oferită numai după o anumită perioadă de timp, de exemplu după doi ani, după trei ani, după şapte ani, după cum vrea fiecare ţară”, a explicat o elevă.
Conştienţi de amploarea şi importanţa evenimentului, elevii s-au pregătit temeinic. ”Am petrecut săptămâna de dinaintea conferinţei căutând tot felul de informaţii despre poziţia Statelor Unite pe problemele acelea. A fost un proces de destul de greu pentru că a trebuit să iau multe puncte de vedere în considerare”, a susținut Ana Maria Vochiță.
”Este genul de activitate extraşcolară care ne scoate din curriculă, ne scoate din obişnuinţă şă chiar ne pune să gândim. Moţiunile care sunt discutate sunt probleme internaţionale actuale şi care ne dau sentimentul acesta că noi chiar facem ceva şi ne includ în societate”, a explicat eleva Iulia Apopei.
Conferința Națională IaşiMUN a fost organizată prima data în anul 2009 şi a devenit deja o tradiţie pentru colegiul Emil Racoviță.