După modelul catalogului imobiliar, în România va apărea catalogul sfintelor moaște
Data publicării:
Anual, la Catedrala din Iași vin în pelerinaj, numai în săptămâna premergătoare hramului, aproape 300 de mii de oameni. Alături de racla Cuvioasei se află și un sipet cu fragmente mici de os aparținând altor 20 de sfinți.
Reprezentanţii bisericii spun că osemintele sunt considerate moaşte dacă lângă mormântul în care au fost descoperite există inscripţii cu minunile celui îngropat. În plus, rămăşiţele trebuie să emane un miros plăcut şi să nu fie degradate.
”Au apărut la multe biserici, la multe schituri, la multe mănăstiri aşa zise sfinte moaşte care nu au un certificat de autentificare, nu sunt cunoscute, au fost primite din anumite locuri. Sigur că acest lucru trebuie verificat şi trebuie ţinut sub control. De aceea este foarte bine că se face acest lucru şi apoi trebuie să ne gândim că de-a lungul războaielor au fost mutate sfintele moaşte dintr-un loc în altul şi nu este un control pentru acest lucru,” a spus arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane Iaşi.