Jurnaliștii străini au ajuns în Iași de o săptămână şi au luat la pas oraşul pentru a descoperi obiectivele istorice și culturale. Cele pe care le vor considera reprezentantive vor deveni subiecte în documentarele pe care le vor filma aici şi pe care le vor mediatiza apoi și în țările lor.
"Este un oraș foarte interesant și care are mult potențial. Cred că cetățenii și autoritățile locale trebuie să colaboreze ca să poată realiza acest proiect uimitor," consideră Myrto Papadogeorgou, reprezentant al Greciei.
"În ciuda distanței, cred că orașele Iași și Santiago au multe lucruri în comun. Cred că oamenii sunt resursa cea mai importantă a orașului," a spus Mabel Montes, reprezentant al Spaniei.
Răzvan Marcu, reprezentant al României: "Iaşul e foarte ambițios să vrea acest lucru. Impresia asta a fost confirmată când am ajuns aici. Iaşul e azi unde era Sibiul în preajma anului 2000, atunci când încerca să-şi contureze ceva."
Filmările vor începe miercuri și vor dura zece zile. "Esența proiectului constă în a aduce la Iași echipe de realizatori din orașe foste capitale culturale europene, realizatori și producători de televiziune care sunt deja alături de noi, care și-au început munca de documentare," a explicat Daniela Cristina Ciujbă, director executiv Fundația Iași Capitală Culturală Europeană.
Proiectul Descoperă Iașul se va repeta anual până în 2021. Scopul organizatorilor este ca vizibilitatea Iașului în Uniunea Europeană să crească.
"Suntem la primul pas, ca să spunem așa, e primul eveniment care poate fi, să spunem, foarte bine conectat la obiectivul Primăriei Municipiului Iași și anume cel de a candida și de a câștiga titulatura de Capitală Culturală Europeană," a spus Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iași.
Proiecția celor șase documentare va avea loc pe 1 aprilie, la Teatrul Național, iar intrarea va fi gratuită. Fiecare film va dura 10 minute.