Începând din această lună, la Institutul Regional de Oncologie din Iași, pacientele au la dispoziţie o procedură modernă cu ajutorul căreia depistează cancerul de sân în stadiul zero. În acest stadiu, în mod normal, boala nu poate fi sesizată prin radiografiile clasice. Mamograful modern permite însă o analiză în profunzime a țesutului cu ajutorul unui ac introdus în zona cu probleme.
La Iași, două paciente au beneficiat de această investigație medicală care până în această lună se putea realiza doar la București și Cluj. Elena Craus este una dintre paciente şi explică exact cum a decurs investigaţia: "procedura în sine, a mers chiar la locul, aici, nu s-a produs niciun hematom după intervenția pe care am avut-o la sânul drept, după această biopsie. Doar atât, o înțepătură de albină."
Medicii spun că și munca lor este ușurată de această nouă procedură care are numeroase avantaje pentru paciente.
Raluca Pleşca, medic radiolog la Institutul Regional de Oncologie Iaşi: "dacă pe o mamografie se identifică nişte mici anomalii, de câţiva milimetri, pe care nu le palpăm, sunt anomalii care nu se palpează clinic, ele trebuie diagnosticate pentru a exclude un eventual cancer, acest aparat ne ajută să poziţionăm sânul şi să prelevăm ţesut din exact acei câţiva milimetri vizibili pe mamografia clasică, obişnuită."
Pacientele nu plătesc nimic, procedura fiind decontată în întregime de Casa de Sănătate. Sunt necesare o programare la spital și prezentare cardului de sănătate și a biletului de trimitere. Potrivit statisticilor, anul trecut, la Institutul de Oncologie din Iași au fost înregistrate peste 300 de cazuri noi de cancer de sân.