Arheologii din Suceava au început săpăturile la situl de la Baia în urmă cu trei ani și abia acum au scos la lumină locuința veche de 7.000 de ani, care se întinde pe o suprafață de 210 metri.
"Această descoperire este importantă din mai multe puncte de vedere. Primul este faptul că această așezare este de cea mai mare dimensiune din tot arealul Culturii pre-Cucuteni - Cucuteni - Tripolie descoperită până acum," a explicat Natalia Burdo, arheolog la Institutul de Arheologie al Academiei de Științe din Kiev.
Între zidurile așezării din Baia arheologii au găsit aproximativ 100 de unelte din piatră şi peste 30 de vase din lut.
"Mai multe vase de uz comun dar și ceramică decorată, un capac în acea zonă, sigur, un vas de dimensiuni medii aici, piese foarte importante pe de o parte pentru datarea acestei locuințe," a specificat Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina.
Arheologii au colaborat cu specialiști atât din Ucraina cât și din Republica Moldova. Și asta deoarece cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 35.000 de kilometri pătrați chiar pe teritoriul actual al țării noastre și al celor două state vecine.
Stanislav Țerna, arheolog la Școala de Antropologie Superioară din Chișinău: "Consider că e extrem de importantă pentru istoria atât a României cât și a întregii culturi Tripolie, care ulterior a ajuns până în bazinul Niprului, până aproape de Kiev, pentru că aici s-a născut vectorul care a împins aceste comunități să se răspândească."
Importanța descoperirii de la Baia a stârnit interesul cercetătorilor din Anglia și Germania, care au anunțat că vor veni anul viitor în Suceava pentru a face măsurători topografice astfel încât să identifice dacă situl poate fi extins.