Narcis Agavriloaie este din Botoșani și a absolvit anul trecut Şcoala Postliceală Sanitară. Nu și-a găsit un loc de muncă în domeniu, iar după ce a lucrat câteva luni în construcții s-a decis să fie voluntar la Spitalul Județean de Urgență Botoșani în secția de ortopedie.
„Am ales secția ortopedie deoarece este o secție foarte, n-aș spune foarte grea, dar o secție în care este treabă și o secție în care mereu faci câte ceva”, spune tânărul.
Ca el sunt alți peste 200 de proaspăt absolvenți de școală postliceală sanitară care fac voluntariat în Spitalul de Urgență de la Botoșani. Faptul că tinerii se implică și sunt interesați să învețe îi ajută pe asistenții și medicii care lucrează în spital.
„În primul rând participăm la investigații, efectuăm tehnicile învățate în spital și în școală și suntem alături de doamna doctor la vizită, facem tratament pacienților, tot ce este nevoie”, povesteşte Stela Pricop, voluntar.
Alexandru Clocotici, asistent medical la Spitalul Judeţean Botoşani: „Ajută în aproape toate tehnicile pe care le punem în practică de la recoltat, la făcut tratament, asistat la vizită, asolut tot. Nu sunt chiar să zic așa foarte experimentați dar ajută, sub supraveghere sunt foarte bine veniți.”
Și pacienții sunt mulțumiți de serviciile voluntarilor și chiar apreciază munca făcută de ei mai ales că fac asta din plăcere:
„Bravo, băieți muncitori, muncesc bine. Sunt mulțumit, eu sunt mulțumit!”
„Cred că au o conștiință foarte clară pentru așa ceva, e foarte omenesc ca să spun, în primul rând.”
„Am părere bună fiindcă bolnavii trebuie îngrijiți și-și dau tot interesul ca să facă bine că noi suntem în vârstă și e foarte bine că personalul care este sunt în vârstă și ei trebuie să învețe meserie ca să le reia locurile”, spun pacienții
Conducerea Spitalului Județean Botoșani spune că ajutorul tinerilor este neprețuit. Asta în condiţiile în care unitatea medicală are deficit de personal.
Ion Asaftei, director medical la Spitalul Județean Botoșani: „Suplinește într-un procent mai mic deficitul de personal care este la Spitalul Județean atât în rândul personalului medico-sanitar cât și în rândul personalului auxiliar”.
În acest moment, unitatea medicală nu are fondurile necesare pentru a face angajări. Pentru a acoperi schema de personal, Spitalul de la Botoșani ar avea nevoie de cel puțin 300 de asistenți medicali și tot atâţia infirmieri și brancardieri.