Fabrica de lapte de la Bivolărie a fost deschisă în 2010, cu fonduri de la primăria din localitate și de la Consiliul Județean Suceava. Inițial, produsele lactate ajungeau în bucătăria liceului, pentru cei 180 de elevi cu deficiențe de auz și vorbire.
Acum cantitatea de lapte prelucrată zilnic ajunge la 1.400 de litri.
„Având acești copii care stau tot timpul școlarizării în unitate, ei aici dorm, aici învață, aici mănâncă, ne-am gândit că ar fi bine să îmbunătățim condițiile lor în toate privințele și să prelucrăm acest lapte în unitate,” a explicat Petru Ciobară, director adjunct la Liceul Tehnologic Special Bivolărie.
Afacerea s-a dezvoltat, astfel că, în acest moment, doar 20% din produse rămân în liceu. Laptele procesat în unitatea de la Bivolărie ajunge smântână, iaurt, lapte pasteurizat, telemea, brânză dulce sau cașcaval care se ambalează, se etichetează și pleacă spre centrele de copii sau bătrâni din județ.
Toate produsele care ies pe poarta fabricii sunt naturale, pentru că în afară de lapte și culturi pentru iaurt, nici un alt ingredient nu este adăugat. Profitul lunar al liceului este de 4.000 de lei. La fabrica de lactate și-au găsit loc de muncă și șapte locuitori din zonă.
La iarnă, copiii îngrijiți în centru vor mânca și murături din producție proprie. Legumele au fost cultivate într-o seră pe care au ridicat-o cu sprijin financiar din Olanda.
La liceul special din Bivolărie învață elevi din întreaga țară dar și din Republica Moldova.